Har du koll på alla DINA roller i företaget?

Du kan tjäna mer pengar redan idag

Ja det är förstås sant. Du tjänar mer pengar om du har ordning på företaget. Tänk dig själv på storföretaget om ledningen drog in en av rollerna. Då skulle företagets resultat inte bli lika bra. Några roller påverkar kanske resultatet mer än andra, men alla roller behövs och tar onödig energi om det inte blir genomfört på ett bra sätt.

 

Rollerna i ditt företag

I boken Rivstart, av Stefan Ekberg, en jättebra bok förresten, beskriver han 10 roller som ditt företag behöver. Jag lägger till en 11:e roll då jag tycker att det behövs en Actiontaker också.

 1. Chef/ boss/ VD  den som bestämmer.
 2. Sälj och marknadschef
 3. Säljare
 4. PR-ansvarig
 5. Vaktis
 6. Ekonomichef
 7. Receptionsist/ sekreterare
 8. Personalansvarig
 9. Kontorschef
 10. Visionären
 11. Actiontakern/ Doern

Kan du göra alla företagets roller själv?

Det tror jag att du kan. Jag tror mest att trickset är att veta om att rollerna finns och att planera in dem.

I Actiontaker-konceptet tränar vi på det vi redan är bra på för att bli ännu bättre på just det. För att träna behöver vi lägga tid och kanske andra resurser. Det är så man blir bäst på något och unik.

Det som jag är mindre bra på och jag dessutom tycker är tråkigt, det kan jag oftast byta bort. Men hur är det när det gäller vårt företag, blir vi för snåla då? För om jag inte byter bort någon roll eller lejer ut den, då måste jag ju göra den själv.

ÖVNING, vilka roller äger och genomför du?

Sätt dig ner i lugn och ro och titta på rollerna, skriv upp dem på papper så att du har plats att skriva på högersidan.

Berätta vid varje roll:

 • brukar du vara i den rollen?
 • hur ofta är du i den rollen?
 • Har du bokat in tiden för den rollen i din kalender?
 • Vad åstadkommer den här rollen i ditt företag?
 • Hur mycket pengar drar den in?

För mycket räkningar och för lite pengar

Jag hade alldeles för dålig koll på mitt företag så jag lät det flyta iväg då jag själv lade all tid på att jobba nästan gratis och hjälpa andra. Till slut satt jag där med för mycket räkningar och för lite pengar. Det är ingen bra kombo, det kan jag lova.

Jag läste boken Rivstart och förstod helt plötsligt hur jag hade missat flera viktiga roller i mitt företag. Jag hade lyssnat på andra som sa att man skulle göra allt själv i början för att spara pengar. Men faktum är att jag kanske hade tjänat på att leja ut någon av tjänsterna i stället för att vara i det kaos jag var. Jag hade behövt någon som hjälpte mig att ta de viktigaste sakerna först. Jag gjorde så gott jag kunde, men jag missade mycket gällande själva företaget. Så nu vill jag tipsa dig om att fundera ett varv till och kalkylera över hur mycket pengar det kostar att a) göra allt själv men kanske missa något viktigt b) leja ut något och göra det du är bäst på och dra in mer pengar på det. Det är ditt val

När kommer din Ekonomichef och tittar över företaget?

Jag behövde agera, både på rätt sätt och fort. Så jag satte mig och planerade in när de olika rollerna behövde jobba på mitt företag.

Hur ofta behöver varje roll jobba på ett stort företag och hur ofta var och en av dem behöver träffa mig som är Actiontakern. Sedan tog jag fram kalendern för att boka in tid med VD, ekonomichef, sälj och marknadschef osv.

Under en månad så har jag nu inplanerat möten/ genomgångar med var och en av rollerna. Jag är fortfarande i alla rollerna själv, men jag låtsas att det är ett riktigt möte, där jag reder ut alla frågor och aktiviteter som behöver göras. Nu har jag lejt en redovisningskonsult, bara för att frigöra mer tid för det jag är bäst på.

Gå in i rollen Ekonomichef

För att göra rätt saker och låta ekonomichefen få chans att briljera så krävs det att du går in i rollen ordentligt. Ta reda på vad ekonomichefen gör, se till att kunna göra de sakerna. Ge dig själv chansen att planera för olika tidsperioder och sätta deadlines. Börja kalkylera mycket om du inte gör det, det är jättekul. Det är alltid OK att fråga om du blir osäker, det finns många bra forum på sociala medier.

Actiontakerns roll i företaget

Actiontakern är den som ser till att det som ska göras i företaget blir gjort. Det är Actiontakern som också ser till att strukturen, rätt verktyg och allt det du behöver från de olika rollerna finns på plats. Actiontakern har koll på nu-läget och ser till att ta fram resurser för att nå alla mål och drömmar. Men framförallt ser Actiontakern till att träna på och genomföra rätt saker så att företaget går med vinst.

Nyfiken på Actiontaker-konceptet?

Då kan du läsa mer här på min webbsida och följa mig på alla sociala medier. Du hittar länkarna här nedan. Välkommen att prenumerera på nyhetsbrevet Actiontaker-tankar

 

kram

Maria

 

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *